ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE, BRATSTVA I JEDINSTVA 7, PODGORICA
DOBRO DOŠLI NA INTERNET PREZENTACIJU ADVOKATSKE KOMORE CRNE GORE

KONTAKT TELEFON I FAKS:  +382 (0)20 602 805, 602 807


AKTUELNOSTI
OBAVJEŠTENJE
27/03/2020

Poštovane kolege,

Dostavljamo vam odgovor direktora Poreske uprave Crne Gore, gospodina Miomira M. Mugoše, na Inicijativu Advokatske komore Crne Gore.

Srdačan pozdrav,
Zdravko N. BegovićPoštovani g. Begoviću,

Ovim putem zahvaljujem za dostavljenu inicijativu i obavještavam Vas da će Poreska uprava odložiti rok za dostavu Godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica (GPPFL) do 15. maja 2020. godine na incijativu Advokatske komore Crne Gore, a cijeneći okolnosti nastale zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori i naredbe Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje u cilju prevencije širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom.

Obavještenje o ovoj odluci biće istaknuto na internet stranici Poreske uprave na društvenim mrežama, a isto će biti upućeno i medijima, kako bi što veći broj obveznika dobio ovu informaciju.

Kada je u pitanju obaveza plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica, napominjemo da je Vlada Crne Gore donijela set mjera za podršku privredi u nastalim okolnostima, a kojom je obuhvaćeno i odlaganje plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, te će u tom smislu i obveznici koji se bave advokatskom djelatnošću moći da svoje obaveze odlože do 90 dana shodno Uredbi koja će biti donijeta za ovu svrhu.

Kada je u pitanju porez na dodatu vrijednost, napominjemo da na portalu Poreske uprave postoji elektronski servis za podnošenje PDV prijava, kao i da iznos PDV obaveze zavisi od iznosa oporezivog prometa, te u tom smislu ne postoji osnov za odlaganje roka za prijavu i plaćanje PDV obaveza, uprkos činjenici da je Poreska uprava svjesna poteškoća s kojima se poreski obveznici trenutno suočavaju u poslovanju.

Takođe, ističemo da je na Poreskoj upravi težak zadatak da obezbijedi kontinuitet naplate javnih prihoda, neophodnih za finansiranje infrastrukturnih potreba u našem društvu, kao što su zdravstvena zaštita, bezbijednost i odbrana, a da pri tom svojim mjerama propisanim zakonom ne ugrozi poreske obveznike u svijetlu trenutne teške situacije u crnogorskoj ekonomiji.

Za dalju saradnju i u nadi da će javni i privredni sektor u najkraćem roku i na najbezbolniji način prevazići nastale ekonomske poteškoće, srdačno Vas pozdravljam,

Miomir M. Mugoša

Direktor Poreske uprave Crne Gore
Tel. +382 20 448 114
Fax. +382 20 448 234
e-mail: miomir.mugosa@tax.gov.meADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE, BRATSTVA I JEDINSTVA 7, PODGORICA

Radno vrijeme: ponedeljak - petak, 9-15 časova
Kontakt telefon i faks +382 (0)20 602 805, 602 807, Mob: +382 67 223 230
Kontakt osoba: Bojana Jovanović - tehnički sekretar
Elektronska pošta advkomora@t-com.meAdvokatura egzistira kao javna djelatnost u Crnoj Gori od 14.12.1909.godine, kada je donijet Zakon o javnim pravozastupnicima Knjaževine Crne Gore.

© 2020 ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE. All Rights Reserved
Designed by MONTENEGRO BIZNIS