ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE, BRATSTVA I JEDINSTVA 7, PODGORICA
DOBRO DOŠLI NA INTERNET PREZENTACIJU ADVOKATSKE KOMORE CRNE GORE

KONTAKT TELEFON I FAKS:  +382 (0)20 602 805, 602 807


AKTUELNOSTI
Obavještenje
14/08/2020
Advokat Samir Murić, iz Rožaja nas je obavijestio da je od strane “3D PRINT”, D.O.O. Podgorica dobio ponudu za isporuku kancelarijskog materijala, te da mu nakon izvršene uplate isti nije isporučen. Kako smo informisani, advokat Murić nije jedini advokat iz sjeverne regije koji je na ovaj način prevaren od strane navedene firme, pa upozoravamo kolege da budu oprezni ukoliko dobiju istu ponudu.
Obavještenje
29/06/2020
Uvežene kolege,

Upravni odbor AKCG na sjednici održanoj dana 18.06.2020. godine razmatrao je inforrmaciju sa konačnim tekstom Predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koje je sačinila Komisija formirana  na posljednjoj Skupštini AKCG, pa smo s tim u vezi podnijeli Inicijativu da se izmijene odredbe navedenih zakona, koju smo dostavili:

1. Vladi Crne Gore, predsjedniku Vlade gospodinu Dušku Markoviću
2. Vladi Crne Gore ministru pravde, gospodinu Zoranu Pažinu i
3. Vladi Crne Gore, ministru finansija, gospodinu Darku Radunoviću.

Očekujemo da se u skorije vrijeme organizuje sastanak sa Predsjednikom Vlade i njegovim saradnicima, na kojem bismo iznijeli konačni Predlog izmjena i dopuna Zakona koji su predmet ove Inicijative, te u konačnom došli do odgovarajućeg zajedničkog rješenja.
Srdačan pozdrav, Zdravko N. Begović, predsjednik
22/06/2020
UPITNIK o izrazu interesovanja za učešće u ENEMLOS projektu

Mole se sve kolege koje imaju interesovanje da učestvuju u realizaciji ENEMLOSa da najkasnije do 15. jula 2020.g. elektronskim putem dostave Sekretarki projekta, Ivani Aničić ( advkomora@t-com.me ), popunjen UPITNIK o izrazu interesovanja za učešće, koji možete preuzeti OVDJE.

Kolege koje nijesu zainteresovane da uzmu učešće u ENEMLOS projektu ne treba da popunjavaju Upitnik.

Mole se kolege koje izraze interesovanje za učešće u ENEMLOSu da dokument Upitnika prikladno formatiraju (s obzirom da je moguća korupcija formatiranja usljed različitih verzija Word software-a) i dostave isti u PDFu. Nije potrebno dostavljanje sa elektronskim certifikatom.

Popunjavanje Upitnika ne pretpostavlja nastanak ugovornih obaveza povodom realizacije ENEMLOS projekta i isključivo je u informativne svrhe. Podaci dostavljeni u okviru Upitnika smatraju se zaštićenim ličnim podacima i takođe su u informativne svrhe, a mogu biti korišteni isključivo za potrebe planiranja uspješne realizacije ENEMLOS projekta ili statistike AKCG. Negativni odgovori na pojedina pitanja iz Upitnika ne prejudiciraju mogućnost učešća u realizaciji ENEMLOSa.

Realizacija ENEMLOS projekta nije izrazito ekonomski atraktivna, ali podrazumijeva benefite lične, profesionalne, kadrovske i šire društvene satisfakcije, zbog čega očekujemo značajno interesovanje članova AKCG.
Obavještenje
10/06/2020
Poštovane kolege,
obavještavamo vas da su posjete advokata pritvorenim licima u UIKS-u ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Posjete članova porodice pritvorenicima se realizuju na slijedeći način  -  za lica pritvorena po rješenju Osnovnog suda utorkom, a za lica pritvorena po rješenju Višeg suda četvtrkom ili petkom, u zavisnosti od toga kojeg dana je ostvarena prva posjeta.

Što se tiče posjeta osuđenim licima, ista se mogu posjetiti od strane advokata ponedjeljkom i petkom, dok članovi porodice osuđenog to mogu učiniti subotom ili nedjeljom, dva puta u toku mjeseca
Srdačan pozdrav, Zdravko N. Begović
Obavještenje
13/05/2020
Poštovane kolege,
imajući u vidu činjenicu da je određeni broj advokata imao problem prilikom popunjavanja  online obrasca za subvencije, obavještavamo vas da smo u neposrednoj komunikaciji sa Poreskom upravom dobili informaciju da postoji problem kada je u pitanju šifra djelatnosti.
Potrebno je da, ukoliko naiđete na problem u prijavljivanju za subvencije, kontaktirate Poresku upravu na tel. 067 618 603 ; 020 658 084; 020 448 223 ili na email: eprijava@tax.gov.me, kako bi direktno izvršili promjenu prethodne šifre djelatnosti 74111, te unijeli novu 6910.
Srdačan pozdrav, Zdravko N. Begović
Obavještenje - SUBVENCIJE
08/05/2020
Preuzmite - OVDJE
Obavještenje
06/05/2020
Obavještenje o pravu na subvencije - OVDJE

Korisničko uputstvo za podnosioce zahtjeva za subvencij - OVDJE
Obavještenje
30/04/2020
Poštovane kolege,
Nakon konsultacija sa predsjednicom Osnovnog suda u Podgorici, dobio sam informaciju da se od ponedjeljka, 4.maja 2020.godine, počinje sa sudjenjima u tom Sudu. Molim vas da pristupite na već ranije zakazana ročišta, kako ne biste trpjeli pravne posljedice zbog eventualnog nedolaska na ročišta.
P. S. Molim vas da prilikom ulaska u Sud obavezno nosite zaštitne maske i rukavice.
Srdačan pozdrav, Zdravko N. Begović
Saopštenje
23/04/2020
Poštovane kolege,
Dostavljamo vam Plan sudova za ublažavanje mjera u cilju sprečavanja širenja Koronavirusa i zaštite zdravlja zaposlenih i gradjana.
Srdačan pozdrav, Zdravko N. Begović
Pročitajte saopštenje
Odluka i plan dežurstva za notarske kancelarije u Crnoj Gori za period od 01.04.2020. zaključno sa 16.04.2020. godine
05/04/2020
Poštovane kolege,
Dostavljamo vam Plan dežurstva za notarske kancelarije u Crnoj Gori za period od 01.04 - 16.04.2020. godine.
Srdačan pozdrav, Zdravko N. Begović
Peuzmite odluku
Peuzmite plan dežurstva
Memorandum o saradnji sa Crvenim krstom CG
03/04/2020
Peuzmite saopstenje
Peuzmite memorandum
OBAVJEŠTENJE
31/03/2020

Poštovane kolege,

Dostavljamo vam formular potvrde koju trebate imati u slučaju potrebe obavljanja advokatske djelatnosti u terminima navedenim u potvrdi.
Srdačan pozdrav, Zdravko N. Begović
Peuzmite formular
OBAVJEŠTENJE
30/03/2020

Poštovane kolege,

Dostavljamo vam Odluku Osnovnog suda u Podgorici o režimu rada ovog suda, koja važi do daljnjeg,
Srdačan pozdrav, Zdravko N. Begović

Pročitajte Odluku
OBAVJEŠTENJE
30/03/2020

Poštovane kolege,

Dostavljamo vam Odluku Vrhovnog suda Crne Gore, od 30.03.2020. Godine, o produžetku mjera o posebnom režimu rada u svim sudovima.
Srdačan pozdrav, Zdravko N. Begović

Pročitajte Odluku
OBAVJEŠTENJE
30/03/2020

Poštovane kolege,

Dostavljamo vam Saopštenje za javnost predsjednika Privrednog suda Crne Gore o odlaganju ročišta koja su zakazana u periodu od 30.03.2020 - 13.04.2020. godine.

Pročitajte Saopštenje
Srdačan pozdrav,
Zdravko N. Begović
OBAVJEŠTENJE
27/03/2020

Poštovane kolege,

Dostavljamo vam odgovor direktora Poreske uprave Crne Gore, gospodina Miomira M. Mugoše, na Inicijativu Advokatske komore Crne Gore.

Pročitajte odgovor
Srdačan pozdrav,
Zdravko N. Begović
OBAVJEŠTENJE
27/03/2020

Poštovane kolege,

U prilogu dostavljamo Urgenciju vezanu za inicijativu koju smo 18.03.2020. godine dostavili direktoru Poreske uprave, a koja se odnosi na poreske olakšice za advokate usljed novonastale situacije, izazvane korona virusom.
Istovremeno vas obavještavamao da smo Inicijativu i Urgenciju dostavili predsjedniku Vlade Crne Gore, ministru pravde CG, kao i ministru finansija CG.

Preuzmite urgenciju OVDJE
Srdačan pozdrav,
Zdravko N. Begović, predsjednik
OBAVJEŠTENJE
27/03/2020

Poštovane kolege,

Dostavljamo vam formular potvrde koji treba popuniti i pečatirati, u slučaju da advokat radi obavljanja advokatske djelatnosti napušta opštinu u kojoj ima sjedište advokatske djelatnosti.
Molim vas da potvrdu nosite sa sobom, kada idete u drugu opštinu, budući da su kontrole učestale i da se licima bez potvrde onemogućava napuštanje opština u kojoj obavljaju djelatnost.

Preuzmite potvrdu OVDJE
Srdačan pozdrav,
Zdravko N. Begović, predsjednik
OBAVJEŠTENJE
26/03/2020

Poštovane kolege,

Obavještavam vas da se posteljina i druge lične stvari, kao i hrana (uobičajene stvari za posjetu) pritvorenim licima, mogu dostavljati putem pošte, za sva ona lica čije porodice imaju prebivalište van Opštine Podgorica. Naravno, dostava se vrši danima kada je određena posjeta UIKS-u,odnosno za lica pritvorena po rješenju Osnovnog suda utorkom, a za lica pritvorena po rješenju Višeg suda četvrtkom ili petkom, u zavisnosti od toga kojim danom je počela prva posjeta.

Srdačan pozdrav,
Zdravko N. Begović, predsjednik AKCG
OBAVJEŠTENJE
20/03/2020

PLAN DEŽURSTVA ZA NOTARSKE KANCELARIJE U CRNOJ GORI

Skupština Notarske komore Crne Gore je 20.03.2020.godine donijela odluku o dežurstvu notarskih kancelarija. Odluka će se primjenjivati do 01.04.20202. godine.

Tabelarni prikaz plana dežurstva
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
20/03/2020

ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE DONIRA 5.000 € ZA BORBU PROTIV ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Podržavajući napore koji  zdravstveni sistem  Crne Gore ulaže u  cilju suzbijanja i sprečavanje prenošenja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom i djelujući u duhu društvene odgovornosti i solidarnosti,  Advokatska komora Crne Gore je u korist Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti opredijelila donaciju u iznosu od 5000€.
Ova donacija je samo dodatna podrška osvjedočenoj posvećenosti i neumornim naporima sistema zdravstva naše zemlje  u nastojanju da  se spriječi širenje koronavirusa.
Pridržavajući se i primjenujući  preporučene i propisane mjere, Advokatska komora Crne Gore nastavlja sa radom.

PREDSJEDNIK ADVOKATSKE KOMORE CRNE GORE
Zdravko N. Begović, advokat
OBAVJEŠTENJE
20/03/2020

Poštovani,

Dostavljamo vam obavještenja Vrhovnog suda Crne Gore:

www.sudovi.me
www.sudovi.me
OBAVJEŠTENJE
18/03/2020

Poštovane kolege,

Obavještavamo vas da ste  prilikom ulaska u Ustanovu za izvršenje krivičnih sankcija obavezni sa sobom ponijeti zaštitnu masku i rukavice, budući da je bez te opreme zabranjen ulaz u službene prostorije, po nalogu direktora te ustanove.

Istovremeno vas obavještavamo da je Uprava UIKS-a danas donijela odluku da su zabranjene posjete pritvorenim licima petkom do daljneg, tako da su dani za posjete advokata u Istražnom zatvoru - ponedjeljak i srijeda.

Takođe, ovim putem vas obavještavamo da će se sva obavještenja vezana za rad Komore svakodnevno objavljivati na sajtu Advokatske komore (www.advokatskakomora.me), pa vas iz tih razloga ljubazno molimo da, imajući u vidu novonastalu situaciju, što češće posjećujete sajt Komore, kako bi bili u toku sa aktuelnim dešavanjima za rad i aktivnosti Komore.


Srdačan pozdrav,
Zdravko N.Begović, predsjednik
OBAVJEŠTENJE
18/03/2020

Drage kolege,

Imajući u vidu da su mjere o posebnom režimu rada u svim sudovima, I Su br.102/20, od 16.03.t.g., dovele do velikih problema u primjeni, predsjednik Advokatske komore Crne Gore, uputio je dana 18.03.t.g. zvaničan zahtjev Vrhovnom sudu Crne Gore, u cilju donošenja odgovarajućeg uputstva kojim bi se precizirale utvrđene mjere.
Kako bi se prevazišla trenutna situacija, a do donošenja preciznijeg Uputstva o primjeni Mjera kojima je utvrđen poseban režim rada sudova, Predsjednik Advokatske komore CG obavio je razgovor sa predsjednicom Osnovnog suda u Podgorici. Na osnovu dobijenih instrukcija i uputstava od strane Predsjednice Osnovnog suda u Podgorici, ovim putem obavještavamo sve advokate da imaju mogućnost da slanjem obavještenja putem sajta Osnovnog suda u Podgorici odlože svako zakazano ročište ili glavni pretres, bez bilo kakvog obrazlagnja razloga odlaganja. a imajući u vidi epidemilošku situaciju u Crnoj Gori.

Preuzmite obavještenje
OBAVJEŠTENJE
18/03/2020

Poštovane kolege,

U prilogu se možete upoznati sa dopisom koji je predsjednik Advokatske komore Crne Gore uputio direktoru Poreske uprave Crne Gore, povodom novonastale epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

Preuzmite dopis


ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE, BRATSTVA I JEDINSTVA 7, PODGORICA

Radno vrijeme: ponedeljak - petak, 9-15 časova
Kontakt telefon i faks +382 (0)20 602 805, 602 807, Mob: +382 67 223 230
Kontakt osoba: Bojana Jovanović - tehnički sekretar
Elektronska pošta advkomora@t-com.meAdvokatura egzistira kao javna djelatnost u Crnoj Gori od 14.12.1909.godine, kada je donijet Zakon o javnim pravozastupnicima Knjaževine Crne Gore.

© 2020 ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE. All Rights Reserved
Designed by MONTENEGRO BIZNIS